Biskut Kelapa
Bahan-bahan ( 1 tin susu 1 kg )
- 1 cawan mumbung gula icing / 150g (jika gula halus rata saja)
- 1 buku mentega (jika guna majerin=1cawan)
- 2 biji kuning telur
- 2 cawan kelapa parut - putih saja (kalau dpt yg agak muda lg bagus)
- 4 cawan rata tepung ubi
- 2/3 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh mumbung baking powder
Cara-cara
- sangai kelapa parut segar dgn api kecil hingga kering. kalau bleh jgn sampai perang sangat.asal dah kering, walaupun hanya kekuningan cukuplah.
- putar gula & butter hingga kembang/sebati. masukkan telur satu persatu, putar 10 saat.
- ayak tepung2 bersama baking powder. Campurkan kedalam butter sedikit demi sedikit, berselang seli dgn kelapa sambil diuli hingga mnjadi satu doh yg lembut. Tak mengapa ia agak lembut, nnti ia akn mengeras sedikit.
- gelek doh diantara dua plastik, terap lah ikut suka.
- susun atas dulang yg tlh disapu mentega.
- bakar dgn suhu +- 150c slama 30 mnit atau lebih.(hingga masak, ikut lah kebiasaan oven masing2)
No comments:
Post a Comment