Bahan-bahan :
- 115 gm butter - dibiarkan lembut pada suhu bilik
- 115 gm gula kastor (Bolih kurangkan 100gm)
- 1 biji telur - dipukul sikit dengan garfu
- 1 tsp esen vanilla
- 175 gm tepung gandum
- 175 gm coklat chip (Bolih kurangkan 75-80 gm)
Cara-cara :
- Panaskan oven pada suhu 180 C. Lapik dulang pembakar dengan kertas pembakar.
- Pukul butter dan gula sehingga kembang dan bewarna pucat.
- Masukkan telur sedikit demi sedikit dan pukul rata setiap kali memasukkan telur. Masukkan asen vanilla dan gaul rata.
- Ayak tepung ke dalam adunan dan kaup balik dengan spatula atau sudu kayu. Seterusnya masukkan coklat chip dan gaul rata.
- Sudukan 1 sudu besar adunan ke atas dulang pembakar. Jarak-jarakkan setiap 1 sudu besar adunan di atas dulang pembakar kerana adunan akan mengembang sewaktu pembakaran. Tekan sedikit permukaan setiap 1 adunan di atas dulang tadi dengan belakang sudu atau garfu.
- Bakar 10 minit atau hingga keperangan dan masak. Sejukkan dulu sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment