Thursday, August 4, 2011

Chocolate Chip Cookies


Bahan-bahan :
  • 115 gm butter - dibiarkan lembut pada suhu bilik
  • 115 gm gula kastor (Bolih kurangkan 100gm)
  • 1 biji telur - dipukul sikit dengan garfu
  • 1 tsp esen vanilla
  • 175 gm tepung gandum
  • 175 gm coklat chip (Bolih kurangkan 75-80 gm)

Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 180 C. Lapik dulang pembakar dengan kertas pembakar.
  2. Pukul butter dan gula sehingga kembang dan bewarna pucat.
  3. Masukkan telur sedikit demi sedikit dan pukul rata setiap kali memasukkan telur. Masukkan asen vanilla dan gaul rata.
  4. Ayak tepung ke dalam adunan dan kaup balik dengan spatula atau sudu kayu. Seterusnya masukkan coklat chip dan gaul rata.
  5. Sudukan 1 sudu besar adunan ke atas dulang pembakar. Jarak-jarakkan setiap 1 sudu besar adunan di atas dulang pembakar kerana adunan akan mengembang sewaktu pembakaran. Tekan sedikit permukaan setiap 1 adunan di atas dulang tadi dengan belakang sudu atau garfu.
  6. Bakar 10 minit atau hingga keperangan dan masak. Sejukkan dulu sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...