Bahan-bahan:
- 115 gm tepung gandum*
- 1/2 tsp soda bicarbonate*
- 1/2 tsp garam halus* (* disatukan dan diayak)
- 3 biji telur gred B
- 1 tsp ovallate
- 70 gm gula perang (brown sugar)
- 120 ml minyak jagung (boleh guna minyak masak biasa)
- 125 gm pisang rastali + 1/2 tsp esen vanilla (dilecek) - (pisang emas)
Cara-cara :
- Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser tin dengan mentega, alas dasarnya dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
- Putar gula perang dengan ovallate hingga rata. Masukkan telur dan putar pada kelajuan tinggi hingga kembang dan pekat. Masukkan pisang lecek tadi, putar rata.
- Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung berselang seli dengan minyak jagung hingga habis, dimulai dengan tepung dan diakhiri dengan tepung juga. Putar hingga sebati.
- Tuang adunan ke dalam loyang pembakar dan bakar selama 40 minit atau sehingga kek masak bergantung kepada oven masing-masing.
- Uji kek dengan mencucuk lidi sate di bahagian tengah kek, jika keluar bersih tandanya kek telah masak. Sejukkan kek di atas jaringan sepenuhnya sebelum dihias.
No comments:
Post a Comment