Wednesday, August 3, 2011

Kek Pisang Lembab



Bahan-bahan:

  • 115 gm tepung gandum*
  • 1/2 tsp soda bicarbonate*
  • 1/2 tsp garam halus(* disatukan dan diayak)
  • 3 biji telur gred B
  • 1 tsp ovallate
  • 70 gm gula perang (brown sugar)
  • 120 ml minyak jagung (boleh guna minyak masak biasa)
  • 125 gm pisang rastali + 1/2 tsp esen vanilla (dilecek) - (pisang emas)



Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser tin dengan mentega, alas dasarnya dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
  2. Putar gula perang dengan ovallate hingga rata. Masukkan telur dan putar pada kelajuan tinggi hingga kembang dan pekat. Masukkan pisang lecek tadi, putar rata.
  3. Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung berselang seli dengan minyak jagung hingga habis, dimulai dengan tepung dan diakhiri dengan tepung juga. Putar hingga sebati.
  4. Tuang adunan ke dalam loyang pembakar dan bakar selama 40 minit atau sehingga kek masak bergantung kepada oven masing-masing.
  5. Uji kek dengan mencucuk lidi sate di bahagian tengah kek, jika keluar bersih tandanya kek telah masak. Sejukkan kek di atas jaringan sepenuhnya sebelum dihias.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...