Wednesday, August 10, 2011

Muruku kak besah

Bahan-bahan ( banyak )

  • 1 bungkus tepung maruku & 1 bungkus tepung pulut
  • 1 senduk nasi serbuk kari daging
  • 1 senduk nasi bijan
  • 2 senduk nasi cili kisar
  • 7 ulas bawang putih
  • 1/2 senduk nasi udang kering
  • 2 cawan santan
  • 1 sudu makan garam & 1 sudu makan gula
  • 2 biji telur besar atau 3 biji jika kecil
  • 8 tangkai daun kari
  • minyak utk goreng terendam

Cara-cara

  1.  campurata kedua2 tepung, bijan dan juga serbuk kari.
  2. satukan cili kisar, bwang putih, udang kering, santan, garam & gula, kisar hingga sebati. masukkan telur lalu dikisar sebentar dlm 6 saat.
  3.  campurkan bahan kisar bersama tepung dan uli hingga menjadi satu doh yg lembut. tambah air biasa jika perlu.
  4.  panaskan minyak dlm kuali(jika nak buat maruku halus). masukkan doh dalam acuan maruku, bila minyak telah panas, paipkan adunan ke dlm minyak. guna api sederhana saja. dlm 3 minit menggoreng, taburkan sedikit daun kari kedalam minyak tu. goreng hingga ranggup. kemudian angkat dan toskan.
  5.  jika nak buat maruku yg kasar, goreng dlm pan supaya senang nak buat bentuk bulat. tp kena hati2, api jangan panas sangat, supaya dlmnya masak dgn sempurna.
  6.  yg ini maruku kasar.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...