Bangkit sagu
Bahan-bahan ( +-200 kpg. )
- 1 kilo tepung sagu / tpg ubi / tapioca flour
- 2 biji kuning telur
- 2 cwn gula halus atau icing sugar
- 2 biji kelapa ambil pati santan(atau 2 kotak santan KARA 400ml)
- 1 sk baking powder
- 250 g mentega
- secukup bijan utk hiasan
Cara-cara
- Tepung disangai hingga ringan dan sejukkan.
- Tepung,gula,baking powder dan kuning telur digaul hingga rata baru masukkan santan dan gaul lagi hingga rata. Adunan akan menjadi peroi.
- Masukkan pula mentega dan uli hingga sebati dan menjadi doh.
- Canai,terap doh dan tabur bijan dan bakar hingga masak pd suhu 150C selama 15 - 20 min. atau hingga kuning keemasan
- Sejukkan biskut di atas redai dan simpan di dlm bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment