Wednesday, August 10, 2011

Bangkit sagu

Bahan-bahan ( +-200 kpg. )

  • 1 kilo tepung sagu / tpg ubi / tapioca flour
  • 2 biji kuning telur
  • 2 cwn gula halus atau icing sugar
  • 2 biji kelapa ambil pati santan(atau 2 kotak santan KARA 400ml)
  • 1 sk baking powder
  • 250 g mentega
  • secukup bijan utk hiasan

Cara-cara

  1. Tepung disangai hingga ringan dan sejukkan.
  2. Tepung,gula,baking powder dan kuning telur digaul hingga rata baru masukkan santan dan gaul lagi hingga rata. Adunan akan menjadi peroi.
  3. Masukkan pula mentega dan uli hingga sebati dan menjadi doh.
  4. Canai,terap doh dan tabur bijan dan bakar hingga masak pd suhu 150C selama 15 - 20 min. atau hingga kuning keemasan
  5.  Sejukkan biskut di atas redai dan simpan di dlm bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...