Wednesday, August 10, 2011

Kuih makmur

Bahan-bahan ( hasil lebih kurang 80 biji )

  • 500 g tepung gandum
  • 1/2 tin kecil minyak sapi...apa2 brand pun boleh
  • marjerin secukupnya
  • INTI:
  • 200 g kacang tanah
  • gula pasir secukup rasa
  • gula aising / gula pasir yang dikisar halus untuk disalut pada kuih

Cara-cara

  1. Tepung gandum disangai, sejukkan dan diayak.
  2. Masukkan kesemua minyak sapi, gaul hingga sebati, campuran akan jadi berderai.
  3. Masukkan marjerin sedikit demi sedikit , uli hingga menjadi doh yang lembut.
  4. Bulatkan atau bujurkan dan masukkan inti. Bakar pada 160 darjah celsius selama 20-25 minit....atau hingga masak
  5. Golekkan atas gula aising
  6. Cara buat inti...goreng kacang tanpa minyak, buang kulit, blend jangan halus sangat, campurkan gula pasir.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...