Kuih makmur
Bahan-bahan ( hasil lebih kurang 80 biji )
- 500 g tepung gandum
- 1/2 tin kecil minyak sapi...apa2 brand pun boleh
- marjerin secukupnya
- INTI:
- 200 g kacang tanah
- gula pasir secukup rasa
- gula aising / gula pasir yang dikisar halus untuk disalut pada kuih
Cara-cara
- Tepung gandum disangai, sejukkan dan diayak.
- Masukkan kesemua minyak sapi, gaul hingga sebati, campuran akan jadi berderai.
- Masukkan marjerin sedikit demi sedikit , uli hingga menjadi doh yang lembut.
- Bulatkan atau bujurkan dan masukkan inti. Bakar pada 160 darjah celsius selama 20-25 minit....atau hingga masak
- Golekkan atas gula aising
- Cara buat inti...goreng kacang tanpa minyak, buang kulit, blend jangan halus sangat, campurkan gula pasir.
No comments:
Post a Comment