Thursday, August 4, 2011

Tepung Gomak


Bahan-Bahan "A"
200 gram kacang hijau
1 biji kelapa parut putih
1/2 kilo gula timbang
300 gram gula pasir
2 helai daun pandan

Bahan-Bahan "B"
600 gram tepung pulut
1 mangkuk air
400 gram tepung kacang hijau
Sedikit garam

Cara Penyediaan untuk Bahan "A"
1. Kacang hijau direbus sehingga kembang. Kemudian tumbuk sampai hancur.
2. Gula timbang dimasak dengan 2 cawan air lalu ditapis. Tuangkan air
gula, kacang hijau, kelapa, daun pandan, gula pasir dan sedikit garam ke dalam kuali di atas api yang sederhana besarnya.
3. Masak sehingga pekat dan sebati. Angkat dan ketepikan.

Cara Penyediaan untuk Bahan "B"
1. Uli tepung pulut dengan air dan garam sehingga menjadi doh yang lembut.
2. Ambil sedikit doh, leperkan dan masukkan inti kacang hijau dan bulat-bulatkan.
3. Panaskan air dan masukkan bebola ini. Bila kuihnya timbul bermakna kuihnya sudah masak.
4. Angkat dan golek-golekkan di atas tepung kacang hijau sambil ditekan sedikit agar menjadi leper.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...