Wednesday, September 14, 2011

Kek Orange Coklat

BAHAN-BAHANNYA :-)
130 gram mentega
1 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)
1/2 cawan gula kastor - asingkan 1 camca besar
2 biji telur gred A, asingkan kuning dan putih
1 biji oren, parut kulit dan perah jusnya (pastikan parut bahagian orange sahaja)
3/4 camca besar serbuk koko*
1 1/2 camca besar air panas*(*disatukan dan kacau hingga jadi pes)

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat berukuran 8 inci, alas dasarnya dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula kastor hingga putih, tambah kuning telur dan putar hingga kembang. Masukkan parutan kulit oren dan putar rata. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung berselang-seli dengan jus oren, hingga habis putar rata dan ketepikan.
  3. Dalam mangkuk pemutar yang bersih dan kering, masukkan putih telur, putar hingga berbuih dan masukkan 1 camca besar gula yang diasingkan tadi, putar hingga kental. Kaub balik adunan putih telur dalam no. 2, hingga sebati.
  4. Asingkan 4 - 5 camca besar adunan, dan bancuh dengan pes coklat tadi, kacau rata. Tuang adunan plain dalam tin kek, ratakan dan tompok2kan adunan coklat, lorek dengan hujung chop stick 4 - 5 kali. Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Sejukkan sebelum dihidang...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...