130 gram mentega
1 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)
1/2 cawan gula kastor - asingkan 1 camca besar
2 biji telur gred A, asingkan kuning dan putih
1 biji oren, parut kulit dan perah jusnya (pastikan parut bahagian orange sahaja)
3/4 camca besar serbuk koko*
1 1/2 camca besar air panas*(*disatukan dan kacau hingga jadi pes)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat berukuran 8 inci, alas dasarnya dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
- Putar mentega dan gula kastor hingga putih, tambah kuning telur dan putar hingga kembang. Masukkan parutan kulit oren dan putar rata. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung berselang-seli dengan jus oren, hingga habis putar rata dan ketepikan.
- Dalam mangkuk pemutar yang bersih dan kering, masukkan putih telur, putar hingga berbuih dan masukkan 1 camca besar gula yang diasingkan tadi, putar hingga kental. Kaub balik adunan putih telur dalam no. 2, hingga sebati.
- Asingkan 4 - 5 camca besar adunan, dan bancuh dengan pes coklat tadi, kacau rata. Tuang adunan plain dalam tin kek, ratakan dan tompok2kan adunan coklat, lorek dengan hujung chop stick 4 - 5 kali. Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Sejukkan sebelum dihidang...
No comments:
Post a Comment