Tuesday, September 6, 2011

Kek oren

Bahan-bahan ( 23cm ring cake )

  • 300g mentega
  • 300g gula kaster
  • 300g tepung gandum
  • 1 sudu teh bicarbonate of soda
  • parutan kulit dan jus dari sebiji oren
  • 6 biji telur

Cara-cara

  1. Panaskan ketuhar pada suhu 150C.
  2. Ayak tepung dengan soda bicarbonate dan ketepikan.
  3. Pukul mentega dengan gula kaster hingga kembang.
  4. Masukkan telur satu persatu dan kacau lagi.
  5. Masukkan tepung sedikit-demi sedikit secara kaup balik.
  6. Akhir sekali, masukkan parutan kulit dan jus oren. Kacau perlahan-lahan hingga rata.
  7. Tuangkan adunan ke dalam acuan bentuk cincin yang telah digriskan dan dilapik dengan 'baking paper' pada bahagian bawahnya.
  8. Bakar selama 1 jam.
  9. Bila masak, keluarkan kek dan biar di atas redai hingga sejuk.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...