Wednesday, September 14, 2011

Rich Chocolate Moist Cake

BAHAN A: 
170gm butter 
300gm gula castor 
3 biji telur 

BAHAN B : 
2 tsp serbuk nescafe segera 
1 tbs air suam 
1 tsp esen vanilla 
1 tsp choc emulco 

BAHAN C : 
225gm tepung gandum 
65gm serbuk koko 
1/2 tsp garam halus 
1 tsp soda bicarbonate 
1 1/2 tsp baking powder 

180ml air sejuk dari petiais 

CARA-CARA: 
1. Gunakan mixer dengan kelajuan tinggi, putar Bahan A sehingga kembang. 
2. Masukkan telur satu demi satu dan terus putar. 
3. Campur sebati semua bahan B dan titiskan ke adunan butter tadi. Putar seketika dan hentikan putaran. 
4. Ayak Bahan C. Masukkan berselang-seli dengan air sejuk bermula dengan tepung dan berakhir dengan tepung. Gunakan spatula untuk mengkaup balik adunan. Jangan putar. 
5. Alas dan gris loyang bulat 9". Bakar pada suhu 175 darj cel selama 40min atau sehingga kek masak. 

TOPPING 
1 tin susu pekat 
90gm serbuk koko 
100ml minyak jagung atau butter cair 
1 tsp esen vanilla 

Di dalam periuk, panaskan susu sebentar. Ayakkan serbuk koko ke dalam susu, terus kacau rata. Masukkan minyak/butter cair dan vanilla. Kacau sehingga rata dan berkilat, lebihkurang 5 minit. Biarkan suam baru tuang atas kek yang telah sejuk. Hias ikut suka.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...