Saturday, August 13, 2011

Biskut Asam Manis

Bahan-bahan ( 60-70 keping )

  • 140g butter- suhu bilik
  • 70g gula halus
  • 1 biji telur
  • sedikit esen vanila
  • 200g tepung
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • 5 pek haw flakes

Cara-cara

  1. Pukul butter sehingga jadi bentuk krim
  2. Masukkan gula pukul sehingga putih.
  3. Kemudian masukkan telur dan esen vanila. pukul sehingga sebati.
  4. Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam no.3.
  5. Lepas tu masukkan pula haw flakes. Buka sekeping-sekeping. Kacau biar semua bergaul rata.
  6. Bahagi adunan kepada dua bahagian. Taburkan sedikit tepung ke atas papan canai. Buatlah bentuk bulat dan memanjang. Lepas tu balut dengan oven paper. Simpan dalam peti sejuk 1-2 jam.. (atau sehingga keras utk senang dipotong)
  7. Potong setebal 7mm. Kemudian bakar selama 15 minit dgn suhu 180C.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...