Saturday, August 13, 2011

Cinamon Rolls

Bahan-bahan ( 12 biji )

  • 3/4 cwn susu segar
  • 1/4 cwn majerin, suhu bilik
  • 3 1/4 cwn tepung serbaguna/gandum
  • 1/2 sudu kecil yis segera (Mauripan)
  • 1/4 cwn gula halus
  • 1/2 sudu kecil garam halus
  • 1/4 cwn air
  • 1 biji telur
  • *1 cwn gula perang
  • *1 sudu besar serbuk kulit kayu manis
  • *1/4 cwn majerin, suhu bilik
  • *1/2 cwn kismis (optional)

Cara-cara

  1. Panaskan susu hingga sedikit mendidih, tutup api dan masukkan majerin. Kacau sebati. Biarkan sejuk.
  2. Dalam mangkuk besar, satukan 2 1/4 cwn tepung, yis, gula & garam. Kacau sebati.
  3. Tambahkan pula air, telur & campuran susu; pukul rata. Masukkan baki tepung, 1/2 cwn demi 1/2 cwn, kacau sebati.
  4. Bulatkan doh. Taburkan sedikit tepung di bawah doh & di atas doh. Uli selama 5 minit, atau hingga doh kelihatan licin. Tabur sedikit tepung jika doh sgt melekit. 
  5. Tutup doh dgn kain lembab selama 10 minit. Sementara itu, campurkan bahan-bahan bertanda *. Gaul rata.
  6. Leperkan doh jadi bentuk segiempat, anggaran 12 inci x 9 inci. Sapu rata campuran kulit kayu manis tadi dan taburkan kismis.
  7. Gulung doh, cubit-cubit tepinya supaya kemas melekat. Potong kpd 12 bahagian. Susun dlm acuan yg telah disapu sedikit majerin, jarakkan sedikit. Tutup keratan doh dgn kain lembab semula, selama 30 minit.
  8. Panaskan oven dgn suhu 190 darjah celcius. Bakar cinnamon rolls selama 20 minit atau hingga keperangan. Hidangkan suam-suam.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...